• Dostupná

📢speciální nabídka
do 30.9. 2024 💥

dnů
hod
min
sek

Barvy pro podnikání aneb jak vybrat barvy pro vaše podnikání?

Zakládáte nový podnik nebo měníte značku stávajícího? Jedním z důležitých faktorů, které je třeba vzít v úvahu, je barevné schéma. Barvy mohou mít významný vliv na to, jak zákazníci vnímají vaši značku a ovlivňují jejich nákupní rozhodnutí. V tomto příspěvku na blogu vás provedeme procesem výběru barev pro vaši firmu, díky kterým vynikne na přeplněném trhu a spojí se s vaší cílovou skupinou. Připravte se na vytvoření silné vizuální identity vaší značky, která zanechá trvalý dojem!

Obsah

Psychologie barev

Psychologie barev je studie o tom, jak barvy ovlivňují naše nálady, emoce a chování. Barvy mohou mít hluboký vliv na naše myšlenky, pocity a činy. Mohou ovlivnit naše rozhodnutí, utvářet naše vnímání a vyvolávat určité reakce.

Pro podnikatele může být pochopení psychologie barev extrémně cenné. Různé barvy mohou sdělovat různá sdělení a oslovit různé publikum. Výběr správných barev může podnikatelům pomoci spojit se s cílovými klienty na hlubší úrovni a zanechat trvalý dojem.

Při výběru barev pro vaši firmu je důležité zvážit, jaké sdělení chcete sdělit a kdo je vaše cílové publikum. Jakmile dobře porozumíte těmto dvěma faktorům, můžete začít experimentovat s různými kombinacemi barev, abyste zjistili, co je pro vaši firmu nejlepší.

Je důležité si uvědomit, že psychologický význam barvy se může lišit v závislosti na kultuře a kontextu. V některých zemích může být například modrá barva spojována s depresemi nebo smutkem, což by mohlo mít negativní dopad na vaše podnikání. Proto by podnikatel měl pečlivě zvažovat výběr barev pro své podnikání a brát v úvahu kulturní a regionální rozdíly.

Jaké otázky si položit před výběrem barev?

Chcete-li se co nejlépe rozhodnout pro barvy vaší značky, zvažte následující otázky:

  • Jaké poselství chcete svými barvami sdělit?
  • Jaký pocit chcete, aby vaše barvy vyvolaly?
  • Jaké jsou základní hodnoty vaší značky?
  • Má vaše cílová skupina nějaké barevné preference?

Zvažte ještě tyto tipy

  • Vybírejte barvy optikou svého zákazníka
  • Vybírejte různé barevné kombinace ať zvýšíte jejich účinek.
  • Nevybírejte barvy jen dle sebe, je možné, že vaše barva nevysílá tu spravnou zprávu směrem k vašim klientům
  • Vyhněte se výběru barev, které jsou příliš podobné těm, které používá přímá vaše konkurence

Význam barev podle toho, jak ovlivňují nakupování

barvy podnikání, online džungle
Význam barev

Některé mohou mít pozitivní vliv na nakupování, zatímco jiné ne. Například se ukázalo, že červená barva zvyšuje chuť k jídlu a stimuluje utrácení, což z ní dělá oblíbenou volbu pro restaurace. Modrá je na druhé straně často spojována s pocity klidu a relaxace, takže je dobrou volbou pro podniky, které chtějí podpořit pocit klidu. Zelená je další barvou, která může mít pozitivní vliv na nakupující, protože je často spojována s penězi a blahobytem.

Jednotlivé barvy:

Zelená

Zelená je barvou přírody a symbolizuje růst, život a hojnost. Je to také spojeno s bezpečností a pohodou. Zelená je skvělou volbou pro podniky, které chtějí sdělit poselství ekologické odpovědnosti nebo udržitelnosti. Může být také použita k vytvoření uklidňující, osvěžující a povznášející atmosféry.

3
Web a vizuál pro www.ondrejsupa.cz

Zelenou barvu jsme použili na webu pro obchodního zástupce Ondřeje Šupu. Nabízí lidem růst, hojnost a to přesně zelená barva dělá. Zároveň je použita v kombinaci s tmavě modrou barvou, která vyvolává důvěryhodnost, stabilitu a bezpečí.

Modrá

Modrá barva je v  psychologii často spojována s klidem, důvěrou, harmonií a stabilitou. V podnikání se modrá barva často používá, protože může vzbuzovat dojem profesionality a spolehlivosti. Modrá je také oblíbenou volbou pro podniky, protože vysílá zprávu o stabilitě a bezpečnosti. ( Pozn.: Škoda, že moji modrou banku Equa bank koupila žlutá a ošklivá Raifka 😂)

psychologie barev, online džungle
Webové stránky pro Katečina Eva Lanči
Web a vizuál pro www.katerinaevalanci.com

Modrou v různých odstínech jsem hodně použila při nastavování brandu pro web pro Kateřinu Eva Lanči. Chtěla jsem vzbudit pocit lehkosti, profesionality a taky dát pocit bezpečí, protože Kateřina učí ženy vyjadřovat a ony se často bojí projevit. Na tomto webu jsou použity tóny modré, žluté (slunce, pozitivita), růžové (ženskost – cílí převážně na ženy).

Červená

Červená je silná barva, která dokáže vyvolat silné emoce. Často je spojována s vášní, energií a vzrušením. Při použití v brandingu může červená vyjadřovat důvěru a sílu. Je to také barva, která vyžaduje pozornost, takže je ideální volbou pro značky, které chtějí být zpozorovány. I když červená může být pro podniky efektivní barvou, je důležité používat ji střídmě. Příliš mnoho červené může být ohromující a způsobit, že zákazníci ztratí zájem. Při použití červené ve vaší značce zvažte její použití. Vyberte ji spíše  jako zdůrazňující barvu než jako primární barvu.

Tyrkysová

Barva tyrkysová byla pojmenována po drahokamu podobné barvy. Na barevném kole ji lze nalézt mezi modrou a zelenou barvou a je směsí světle modré, zelené a trochu žluté. Tyrkysová je klidná, přátelská a veselá barva, vyzařující klid modré, růst zelené a vitalitu žluté. Tyrkys může také pomoci podpořit jasné myšlení a relaxaci. Tyrkysová barva vyzařuje emocionální rovnováhu – pohled na tuto barvu dává pocit klidu a stability. Vybízí k zamyšlení a zaměření na vlastní potřeby. Dá se propojit se seběvědomím a láskou k sobě samému. Tyrkysová barva pomáhá otevřít komunikační linky mezi srdcem a mluveným slovem. Představuje se jako přátelská a šťastná barva užívající si života.

Dlouho jsem se odhodlávala vyjít na instagram. Přišlo mi to místo hodně veřejné. Na facebooku jsem se cítila dobře (smrádek, ale teplíčko😃). Proto, když jsem se rozhodla vyjít na instagram a konečně začít dávat příspěvky, zvolila jsem si pro svůj brand úplně nové barvy. Fialovou, která má vyjadřovat nápady, duchovní hloubku a studnu nápadů. Tyrkysová mi právě má pomoci ke komunikaci s cílovým zákazníkem a taky má vyzařovat zdravé sebevědomí, se kterým jsem na instagramu začala vystupovat. Jak to na vás působí? Jasně, může to působit divoce – ale je to tryskající život. Je to nekonečná barevnost života.

Webdesign Silna osobni znacka Obsahovy mag Konzultace onlinedzungle • Fotky a videa na Instagramu
Instagram ONLINE DŽUNGLE

Fialová

Pokud chcete svému podnikání dodat nádech sofistikovanosti a elegance, pak je pro vás fialová barva ideální. Fialová vyjadřuje bohatství a královské hodnosti, takže je ideální pro podniky, které chtějí zprostředkovat pocit luxusu. Při použití ve značkových a marketingových materiálech může fialová pomoci vaší firmě vyniknout od konkurence.

Inspirace: Fialová barva pomáhá při vytváření originálních nápadů.

Fialová nám pomáhá při modlitbě a meditaci a dostat se do kontaktu s našimi hlubokými nevědomými myšlenkami.

Fialová barva také uklidňuje a stimuluje naše tělo. Podporuje kreativitu probouzením našich smyslů a podporou klidu potřebného pro bystré a intuitivní pozorování.

Růžová

Růžová barva a její význam v brandingu souvisí s její symbolikou ženskosti, hravosti, romantiky a něhy. Růžová je oblíbená barva u značek, které slouží primárně ženskému publiku nebo chtějí vyvolat pocit zábavy, energie a sebevědomí. Růžová může být také použita k vyjádření sofistikovanosti, svůdnosti a klidu v závislosti na odstínu a kontextu. Růžová však může mít i některé negativní konotace, jako je dětinskost, slabost nebo povrchnost. Některé značky, které ve své značce používají růžovou barvu, jsou Victoria’s Secret, Barbie a T-Mobile.

Žlutá

Žlutá barva je často spojována se štěstím, optimismem a sluncem. Při použití v marketingu a brandingu může žlutá pomoci vytvořit pocit veselosti a pozitivity. Je důležité si uvědomit, že žlutá může být také vnímána jako znamení varování nebo nebezpečí, proto je důležité ji používat opatrně. Při správném použití může být žlutá mocným nástrojem, který pomůže vaší firmě vyniknout a zviditelnit.

Hnědá

Hnědá barva může být jak teplá a přívětivá, tak studená a nevábná. Vše záleží na zvoleném odstínu a způsobu použití. Světlejší odstíny hnědé lze použít k vytvoření teplé a přívětivé atmosféry, zatímco tmavší odstíny lze použít k serióznějšímu a profesionálnímu dojmu. Hnědá je také skvělá barva pro vytvoření zemitého nebo přirozeného vzhledu.

Černá

Výběr černé barvy jako brand barvy může být velmi účinný pro podniky, které se chtějí prezentovat jako luxusní, sofistikované a elegantní. Černá barva může evokovat dojem exkluzivity, nadčasovosti a zdrženlivosti.

Černá může být vynikající volbou pro podniky, které chtějí zprostředkovat atmosféru autority a moci. Je to také dobrá volba pro podniky, které chtějí působit sofistikovaně a tajemně. Černá však může být také spojována s temnotou a zlem, takže je důležité zvážit konotace černé, než si ji vyberete jako svou obchodní barvu.

closeup photo of brown leaf near brown wooden frame
Hmmm, to by působila online džungle hodně zajímavé v kombinaci zlaté a černé. Až jako magicky

Šedá

Šedá je často považována za bezpečnou, neutrální volbu. Ale ve skutečnosti existuje mnoho různých odstínů šedé a každý z nich může vytvořit jiný pocit. Světle šedá může působit vzdušně a prostorně, zatímco tmavě šedá může být náladovější a dramatičtější. Studená šedá může  působit moderně, zatímco teple šedá může být útulná a příjemná.

Jak tedy vybrat správný odstín šedé pro vaši firmu? Zvažte celkový tón, který chcete vytvořit. Světle šedá může být nejlepší, pokud se chystáte na minimalistický vzhled, zatímco tmavě šedá může být ideální pro luxusní značku. Pokud chcete něco klasického a nadčasového, vsaďte na střední odstín šedé. 

Bílá

Bílá barva se často používá v brandingu, protože představuje čistotu a bezpečnost. Je to všestranná barva, kterou lze použít mnoha různými způsoby. Bílá barva se často používá v designu, který se snaží vytvořit jednoduchý a minimalistický dojem, což může být důležité pro podniky, které chtějí vytvářet dojem lehkosti a čistoty. Bílá barva se také často používá v designu, který má vyvolávat dojem nadčasovosti, elegance a prestiže, jako jsou například luxusní značky oblečení nebo módní návrháři.  Bílá barva může být také použita pro vytvoření kontrastu s jinými barvami, což může pomoci s vizuálním efektem a pozornosti. Bílá barva se například často používá v kombinaci s černou, aby vytvořila kontrast a vizuální zájem.

Zlatá

Zlatá barva se často spojuje s bohatstvím, luxusem, úspěchem, moudrostí a vznešeností. Při použití ve značkových a marketingových materiálech může zlatá pomoci zprostředkovat pocit kvality a hodnoty. Zlatá barva se také používá k symbolizaci moudrosti a vzdělání. 

Zlatá je také všestranná barva, kterou lze použít ve spojení s jinými barvami k vytvoření řady různých vzhledů. Například spojení zlaté s černou dodává vzhled elegance a síly, zatímco spojení zlaté a bílé vytváří čistý a elegantní vzhled.

Při výběru barev pro vaši firmu zvažte, jaké sdělení chcete sdělit, a poté vyberte barvy, které vám pomohou toto sdělení sdělit vaší cílové skupině.

Závěr

Výběr barev pro vaše podnikání, musí být promyšlený  a měli byste zvážit všechny faktory, které by mohly ovlivnit dopad na nákupní proces. Měli byste si vybrat paletu barev, která pomůže vyjádřit poselství nebo pocit, který chcete, aby lidé měli, když přemýšlejí o vašem produktu nebo službě. 

Pokud zrovna zvažujete, jaké barvy ve  vašem podnikání použít, připojte se ke mně na workshop do mé Online Džungle. Na workshopu se naučíte, jak vytvořit ohromující vizuální komunikaci pro vaši značku. 🤩 Vyberete si grafické prvky, zvolíte si barvy a nastavíte jedinečný styl komunikace.

Nenechte si ujít tuto šanci – rezervujte si své místo již nyní a zajistěte vaší značce originální kabát, který vyčnívá v davu! 🔥⬇️⬇️⬇️

.

Obsah

Líbil se vám článek?
Sdílejte ho dál.

Potřebujete web?
Rezervujte si call zdarma

V případě, že potřebujete něco jiného napište mi e-mail anna@onlinedzungle.cz

Anna Fink - zakladatelka Online Džungle, webdesigner, specialista na Elementor a jiné technikálie

Anna Fink

zakladatelka Online Džungle, webdesigner, specialista na Elementor a jiné technikálie