• Dostupná

📢speciální nabídka
do 30.9. 2024 💥

dnů
hod
min
sek

Design webových stránek: 13 neokoukaných míst, kde hledat inspiraci pro vaše webové projekty

Hledáte inspiraci pro svůj další webdesignový projekt? Objevte 13 osvědčených zdrojů inspirace a tipů, které vám pomohou vytvořit úžasné webové stránky!

Obsah

Úvod

Inspirace je klíčovou složkou úspěšného webdesignu. Jedna moje kamarádka youtuberka Barbora Sedláková aka Krásné s Baru (youtube) mi vždycky říká, že by mě chtěla za svého kreativního manažera, protože jí stále přináším nějakou inspiraci. Celkově dokážu vidět potenciály každého byznysu, který se ke mně přiblíží a tím, že se vyznám v trendech dokážu přinést opravdu hodnotné nápady a proto si myslím, že je potřeba, abych se podělila o své zdroje.

Také nedávno za mnou přišla otázka od jedné z webařek, kde brát inspiraci a protože v Klubu Online Džungle nyní probíhá výzva “Dostaň lidi na svůj web” – rozhodla jsem se, že jí odpovím právě tímto způsobem, protože když se ptá jeden člověk, jistě to bude trápit i jiné.

"Nemusíte být 'kreativní', abyste byli kreativní."

Jak inspirace ovlivňuje design webových stránek

Inspirace nám umožňuje vidět věci z jiného úhlu pohledu, objevovat nové technikytrendy a aplikovat je do našich projektů. Pomáhá nám přinášet nové nápady, vytvářet inovativní a moderní přístup při tvorbě webových stránek. 

Bez inspirace by byly naše návrhy nudné a neoriginální. V tomto článku se podíváme na 13 míst, kde můžete hledat inspiraci pro design webových stránek, ale i grafiku a podělíme se o mé konkrétní zkušenosti a tipy.

Proč si to přečíst ode mě?

Ušla jsem poměrně už velký kus cesty. Dá se říct, že mám stabilní byznys, dlouhodobé klienty a nový stále na doporučení přicházejí. Život mi začal do života posílat začínající webaře, virtuální asistentky a já pochopila, že moje mise je inspirovat a vzdělávat, aby dokázali vybudovat to co já.

Po tom, co jsem spustila dva běhy webu svépomocí se na mě nějak samovolně začaly lepit virtuální asistentky a začínající webařky. 🙂

Celý kurz webu svépomocí byl pro online podnikatelky, které si chtějí stavět web svépomocí. Jenže mi nedocházelo, že pro ně byl celý kurz složitý a hlavně časově náročný. No a pro začínající webařky zas málo obsáhlý a až díky zpětným vazbám mi došlo, že já tu mám být hlavně pro tu komunitu začínajících webařek a virtuální asistentek, protože pro online podnikatelky bych to celé musela ještě víc zjednodušit  i když svůj prostor u mě v klubu taky mají🦩 a cestu k tvorbě webu se jim snažím, co nejvíce zjednodušit

Tak se nyní snažím předávat své know how webařům, virtuálním asistentkám, ale i online podnikatelkám, které staví weby svépomocí.

Učím je nejen technické aspekty, ale to, jak přemýšlet nad webem. Dávám jim nápady pro jejich byznys model, ukazuji inovativní a moderní přístupy při tvorbě webové stránky, jak si nastavit hranice, cenotvorbu, komunikaci atd.

Kreativní portfolia na Behance a Dribbble

Behance je jednou z nejpopulárnějších platforem pro designéry a kreativce, kde mohou sdílet své projekty a portfolia. Osobně jsem na Behance objevila mnoho inspirativních projektů, které mi pomohly zlepšit můj vlastní webdesign – například prvek, který jsem použila na webu www.zarivaplet.cz. Schválně se podívejte na stránku Zářivé pleti a řekněte mi, co vás zaujme z z grafického hlediska jako první.

Behance je skvělým zdrojem inspirace pro tvorbu webových stránek. Díky své rozmanitosti a kvalitě prezentovaných prací. Na Behance najdete širokou škálu projektů od grafického designu, přes fotografii až po webdesign. Já si tam oblíbila sledovat různé tvůrce zde pár, které jsem vylovila z uložených složek Anastasia Sazikova, Roksana Gulieva , Irina Fomina.

Platforma také umožňuje sledovat nejnovější trendy a technologie v oblasti designu, což vám pomůže zůstat aktuální a kreativní.

Designs-on-Dribbble
Prostředí na Dribbble

Dribbble je další skvělá platforma pro designéry, kde mohou webdesigneři, ale i grafici sdílet své práce a najít inspiraci. Na Dribbble můžete najít různorodé příklady designů, které vás mohou inspirovat k vytvoření vlastních projektů.

Na Dribbble si můžete také vytvořit své portfolio a tímto se nepohybovat jen v malém českém rybníčku, ale dostat se i dál. (Pozn.: Já tam momentálně portfolio nemám, ale připravuji a již brzy zveřejním. Kdyby vás zajímalo, jak vzniká takové portfolio, dejte mi vědět. Ráda napíšu článek na toto téma.)

Přiznám se, že když jsem začala tyto platformy procházet, ať už Dribbble nebo Behance, připadala jsem si jako největší looser :(. Říkala jsem si, že nikdy nemohu být tak dobrá jako ostatní, protože se při pohledu na tyto stránky se zdá, že je tolik talentovaných lidí s různými dovednostmi, které já nikdy mít nebudu.

Naštěstí jsem se naučila zůstat spíše motivovaná a vždy, když mě takový myšlenkový tok přepadne, řeknu si: „Co můžeš udělat proto, abys byla taky tak dobrá?“ – neuvěříte, co jedna taková věta může udělat.

Na Dribbble si vytvářím kolekce a vy můžete taky. Může to být vaše studna nápadů. Zde se můžete podívat jak kolekce na Dribbble vypadají. Já jsem díky tomu začala tvořit kolekce ikon s pomocí Recraft a pak si je sama doupravovala v Adobe Illustrator.

kolekce na Dribbble
Jak mohou vypadat kolekce, které si vytvoříte na Dribbble

Níže vidíte zmiňované ikony. Cílem využití umělé inteligence není krást styl ani nápady, ale inspirovat se a udělat si z toho něco svého a hlavně usnadnit si zdlouhavý proces.  Já pak s vytvořenou ikonou mohu jít do Adobe Illustator a ikony si jakkoliv doupravit a předělat. Tady mě bavila ta kombinace barev. 

Protein Nutrition Icons by Type08 Alen Pavlovic on Dribbble
Protein/Nutrition Icons by Alen Pavlovic - inspirace z Dribbble
lamb
Moje Ikona vytvořená v Recraft

Inspirativní nástroje a zdroje

Awwwards je online galerie, která oceňuje a prezentuje nejlepší webové designy z celého světa. Na Awwwards můžete najít nejen inspirativní návrhy, ale také si přečíst hodnocení od odborníků.
Na Awwwards jsou často umělecké weby, které nemusí být vždy uživatelsky přívětivé. Díla zde jsou spíše experimentální počiny, a když se podíváte na hodnocení webů, zjistíte, že uživatelská přívětivost nemusí mít vždy vysoké skóre. 🙂
Mým snem je jednou tam být s nějakým svým webem, ale zatím jsem nenašla nikoho, kdo by byl tak odvážný, a ani já si na to ještě netroufám. Necháme to ještě dozrát a ono to pak příjde. 😀

99designs je platforma, kde designéři soutěží o zakázky a klienti mohou vybírat z návrhů. Je to skvělé místo pro hledání inspirace, protože zde najdete různé návrhy od talentovaných designérů z celého světa. Na 99designs většinou lovím inspiraci pro loga a nastavení brandu.

Lapa-Ninja
Lapa Ninja prostředí

Lapa Ninja je další vizuální platforma, která shromažďuje nejlepší návrhy z celého internetu. Je to jedno z mých nejoblíbenějších míst pro sběr dat, jak jiní webaři přemýšlí. Je to skvělý zdroj inspirace pro webové stránky, landing pages a další designové projekty.

Já si tam většinou hledám inspiraci ke konkrétním projektům. Do vyhledávání vždy zahrnu klíčová slova spojená s projektem, na kterém zrovna pracuji. Koukám a skládám… Nikdy nedělám, že bych obšlehla webdesign celý. Spíš si beru různé prvky a sekce, které se mi líbí, a skládám z toho nový web. Co mě teda na Lapa rozčiluje jsou reklamy, ale tak chápu, že z něčeho ten web musí být živ.

Pokud si zahráváte s myšlenkou začít dělat weby na Webflow najdete tam i templaty zdarma. Opravdu moc doporučuji Lapa Ninja při práci používat a inspiraci hledat právě tam. 

Mobbin je nástroj, který nabízí nejvíce obsáhnout galerii designů webových a mobilních aplikací.
Na Mobbin je úžasné to, že můžete vidět celé studie, jak je celý projekt pojatý. Vidíte UI elementy i marketingové stránky. Pro mě je to nekonečný vesmír inspirace.

Duolingo-Web-Mobbin
Příklad studie a zpracování Duolingo
Tato platforma nabízí inspiraci v oblasti designových systémů. Pomáhá vám pochopit, jaké designové systémy používají různé firmy, a hlavně! To považuji za zásadní, většinou můžete designový kit použít ve Figmě a inspirovat se.
Zrychlujte a usnadňujte si své pracovní procesy.

Sociální sítě a komunity

Facebookové skupiny a Instagram

Sociální sítě mohou být velmi užitečným zdrojem inspirace pro webdesign. Připojte se k designérským skupinám na Facebooku nebo sledujte designové účty na Instagramu.

Skupiny je fajn sledovat také kvůli uživatelům, kteří poptávají weby – zjišťujete tím jaké je poptávka, co jiní webaři například dělají špatně a vy v tom můžete být lepší. Já se pohybují v různých zahraničních skupinách a můžu říct, že na rozdíl od české komunity to tam nebývá tak toxické. (i když zrovna třeba Elementor skupina mi občas pije krev 😀)

Dvě skupiny, které stojí za zmínku. Mám ráda skupinu Báry Vláškové, kde si holky radí bez nějakých hloupých poznámek. Web Squadron – oblibený youtuber a díky němu prakticky vždycky najdu řešení na složitější technické věci, které řeším v Elementoru. 

575 Pinterest
Prostředí Pinterest

Pinterest asi každý zná, ale pro jistotu – je to vizuální platforma, kde můžete najít nekonečné množství inspirace. Použijte Pinterest k hledání nových nápadů a trendů. Na Pinterestu si tvořím opět kolekce různé inspirace. Na 100% doporučuji se naučit pracovat s kolekcemi – vytvořit si kolekce na různá témata grafiky atd.

Google a konkurence

Analýza úspěšných webů konkurence může být velmi inspirativní. Hledejte úspěšné zahraniční tvůrce ve stejném oboru a analyzujte jejich práci. V mém dotazníku k tvorbě webů mají klienti otázku – Jaké weby se vám líbí. Já pak následně hledám i sama a právě Google je pro mě nepostradatelným pomocníkem.

Vše si pak ukládám do složky na liště, kterou mám pojmenovanou projekty a v nich se nachází další složky s jednotlivými projekty, jak moje minulé projekty tak současné – nikdy nevíte, co se vám bude hodit.

Mít systém je základ!

Knihy a publikace

Knihy o webdesignu

V oblasti UI/UX designu je důležité si uvědomit, že se neustále vyvíjí. To, co platí dnes, nemusí platit za několik měsíců. Každý projekt je jedinečný a to, co funguje v jednom oboru, nemusí nutně fungovat v jiném. Proto je klíčové se neustále vzdělávat a sledovat nové trendy.

Inspirativní lidé

Existuje několik skvělých designérů, kteří mě inspirují a od kterých se učím:

Marek Čevelíček

Lukáš Augusta

Šimon Jun – Mimochodem, u něj jsem absolvovala kurz Figmy. Základy jsem si nastudovala u Báry Vláškové.

Jan Mráz – Absolvovala jsem i jeho kurzy, které jsou však v angličtině.

Knihy, na které se chystám

Ha knihy…nejsem moc čtenář👉👈. Takže bych vám tu mohla dát tipy na sto let staré knížky jako Web ostrý jako břitva nebo UX pro začátečníky. Jinak já se vzdělávám spíš online nu. Plánuji si přečíst několik knih, které považuji za super sběratelské kousky a určitě vhodné pro každého, kdo se věnuje UI/UX designu:

Roots of UI/UX Design

Fundamentals of UI/UX

Je však důležité si uvědomit, že všechno se mění. Přístupy se mění a i pro nás webdesignery přijde chvíle, kdy naší největší přidanou hodnotou bude to, že jsme empatičtí. Zdlouhavé procesy budeme zkracovat a delegovat na AI.

Také nastane čas, kdy už nebude třeba umět pracovat ve Figmě nebo podobném nástroji. Mnohem důležitější bude umět rozlišit cesty, které budou kratší a efektivnější a umět tím ty lidi provést. 

Příroda a každodenní život

Příroda, město a architektura

Znáte to – když nevíte zastavte se a běžte ven. Příroda může být nevyčerpatelným zdrojem inspirace. Procházky v přírodě nám mohou přinést nové nápady na barevná schémata a designové prvky. Pokud zrovna nevíte a jste zaseknutý příroda vám může donést odpovědi.

Dívejte se kolem sebe, vnímejte. Ponořte se do živé galerie obrazů. Představte si, kdybyste dělali web například pro květinářství – Jak chcete, aby web voněl? Jak vnímáte strukturu listů? Vnořte se do toho a staňte se tím. Nestačí jen uživatelsky přívětivý web, je potřeba do toho vtisknout tu jedinečnost. 

Architektura, já ji miluju! Jsem veliký fanoušek například Brutalistické architektury a existuje i směr webdesignu, který zastupuje Brutalismus (btw. jestli to čte zájemce o web a chtěl by víc zaexperimentovat – zde weby pro představu 🤣). Je to tak úžasně odvážné, jiné, ale i praktické, velkolepé a často velice minimalistické.

Chain Zoku - brutalism
Chainzoku kombinuje brutalistickou estetiku s mangou a 3D vykreslováním postav NFT. Některé stránky také přidávají okolní hluk na pozadí, který skutečně přispívá k pohlcujícímu zážitku z webu.

Inspiraci máme všude! Stačí vnímat a nebýt jen v hlavě. 🙂  Nezapomínejte při tvorbě na uživatele. To, že si myslíte, že to nějak víte znamená akorát to, že víte úplné prd. 

Já když jsem s weby začínala tak jsem vůbec nemyslela na uživatele. Dělala jsem to jen dle vlastních vjemů. S uživateli jsem nemluvila, nedělala si scénaře.  Taky mám občas chuť vrátit se v čase a těm lidem ty weby předělat. Neříkám, že ty weby byly špatné, ale některé věci bych určitě dnes již dělala jinak. 🙂

Shrnutí a další kroky

Můj vzkaz je jasný – otevřete se, experimentujte, vnímejte nejen potřeby klienta, který vám zadává zakázku, ale vnímejte i konečného uživatele.

Inspirace na vás skáčou všude. Ať už hledáte inspiraci v online galeriích, na sociálních sítích, nebo v každodenním životě, je důležité se neustále vzdělávat a sledovat nové trendy a nezamrzat na místě, takže pokud jste teprv na začátku vaší webdesignerské cesty doporučuji zvážit jestli je to právě pro vás. Webdesign není nuda, je to pestrá paleta, která se stále vyvíjí.

Otevírejte se novým věcem a technologiím, které přicházejí, a využívejte je k efektivitě své práce. Nezatěžujte se zbytečnými procesy, ale místo toho využívejte moderní nástroje a postupy, které vám mohou ušetřit čas a zvýšit produktivitu.

Sledujte lidi, kteří jsou napřed (třeba mě🤣), učte se od nich. Inspirace je klíčem k inovaci a růstu v každém oboru.

Pokud byste chtěli pomoc na své cestě za efektivitou a hledáním inspirace, ráda vám pomohu. Pojďme si zavolat a zjistit, jak vám mohu pomoci dosáhnout vašich cílů a zlepšit vaši práci. Rezervujte si call zde>>.

Obsah

Líbil se vám článek?
Sdílejte ho dál.

Potřebujete web?
Rezervujte si call zdarma

V případě, že potřebujete něco jiného napište mi e-mail anna@onlinedzungle.cz

Anna Fink - zakladatelka Online Džungle, webdesigner, specialista na Elementor a jiné technikálie

Anna Fink

zakladatelka Online Džungle, webdesigner, specialista na Elementor a jiné technikálie